top of page
A title goes here. Click to edit and add your own.

Yaşam boyu erkeklerin % 27’si, kadınların % 3’ü inguinal (kasık) fıtık hastalığı ile karşı karşıya kalır. Erkeklerde, kadınlara göre 25 kat daha sık kasık fıtığı görülür ki kasık bölgesi fıtıklarının %86’sı erkeklerde görülür. Yaşlanma (>50 y) ile inguinal fıtık görülme sıklığı ve komplikasyon olasılığı artmaktadır.
Sık Görülen Fıtıklar
- İnguinal Herni (Kasık fıtığı)
- Umblikal Herni (Göbek fıtığı)
- İnsizyonel Herni (Eski ameliyat bölgesinde fıtık)

Fıtıklarda tanının temelini klinik ve fizik muayene oluşturur. Fıtık hastaları şişlik ve ağrı şikayetleri ile doktora başvururlar. Fizik muayene ile tanı konulur. Aşırı kilolu hastalarda karın tomografisi veya ultrasonografisi gerekebilir.
Bütün fıtıkların kesin tedavisi cerrahidir. Bir fıtığı cerrahi dışı bir tedavi ile ortadan kaldırmak mümkün değildir. Ancak tedavisiz geçirilen zaman muhtemelen fıtığın boyutlarının ve fıtık kesesinin içeriğinin boğulma riskinin daha da artmasına sebep olmaktadır.
Kasık Fıtıklarında Risk Faktörleri
•Öksürme
•KOAH(Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı)
•Obesite
•Gerilme
-Kabızlık (Konstipasyon)
-Prostat
•Gebelik
•Karın içinde yer kaplayan kitle-sıvı
•Devamlı dik durma pozisyonu
•Konjenital konnektif doku bozuklukları
•Defektif kollajen sentezi
•Önceki alt kadran ameliyatları
•Sigara içme
•Ağır kaldırma
•Fiziksel zorlanma
Kasık Fıtığına Bağlı Komplikasyonlar
İnkanserasyon; Herni içindeki organların, kese duvarına yapışması karın içine geri gönderilememesi durumudur.
Tıkanıklık: Barsak anslarının oluşan patolojik delikten geçip mekanik olarak tıkanmaları sonucu meydana gelir. Barsak tıkanıklığı bulgularıyla gelen bir hastanın mutlaka fıtık bölgeleri muayene edilmelidir. Barsak tıkanıklığı sebepleri içinde fıtıklar, karın içi yapışıklardan sonra 2. sıradadır.
Strongülasyon (Boğulma): Fıtığa bağlı ölümlerin en sık nedenidir. Fıtık kesesi içerisindeki barsak segmentinin beslenmesinin bozulup gangren gelişmesidir.
TEDAVİ
Cerrahi Tedavi: Cerrahi tedavide amaç; fıtık kesesinin karın içine geri gönderilmesinden sonra zayıf bölgenin yeniden kuvvetlendirilmesidir. Bu amaca yönelik yaklaşımlar açık ve laparoskopik onarımlar olarak alt gruplara ayrılabilir.
• Açık fıtık onarımları; Zaman içinde oldukça fazla sayıda fıtık onarımı tekniği tariflenmiştir. Kasık bölgesindeki zayıf alanın kuvvetlendirilmesi, karın duvarının önünden veya arka tarafından yaklaşımla onarımlar olarak ikiye ayrılabilir. Her iki yaklaşımın da gerginlikli (yamasız) veya gerginliksiz (yamalı) onarım teknikleri mevcuttur. Günümüzde semptomatik kasık fıtıklı (>18 y) hastaların, hasta için aksi bir durum yoksa, gerginliksiz (yamalı) yöntemler ile tedavi edilmeleri altın standart haline gelmiştir.
• Laparoskopik onarımlar; Laparoskopik inguinal herni onarımları küçük kesiler kullanarak karın zarının arkasını güçlendirmeye yönelik yaklaşımlardır. Temel olarak iki yöntemle yapılabilinir. Karın içinden geçilerek (Transabdominal preperitoneal(TAPP)) veya karın içine girmeden tamamen karın zarının arka duvarında (total ekstraperitoneal(TEP)) gerekli güçlendirmeler laparoskopik olarak yapılabilinir.
Özellikle iki taraflı ve tekrarlayan fıtıklarda laparoskopik onarımın avantajları açık tekniğe oranla daha üstündür. Literatürün detaylı incelenmesinde, ilk kez ameliyat olan tek taraflı kasık fıtıklarının laparoskopik onarımı ile açık gerilimsiz onarımları karşılaştırıldığında; ameliyat sonrası fıtığın tekrarlama oranlarının eşit olduğu saptanmıştır. Ek olarak laparoskopik onarımla daha az ameliyat sonrası ağrı düzeyi, kısalmış iyileşme zamanı ve normal aktiviteye daha hızlı dönüş süresi gözlenmiştir. Ancak, laparoskopik teknik gelişmiş alet ve uzmanlığa ihtiyaç duymaktadır.
Tüm bu olasılıklar göz önüne alındığında operasyon yaklaşımının seçilmesi çeşitli faktörlere bağlıdır. Doktorunuzla karşılıklı konuşarak sizin ve cerrahınız için uygun olan yaklaşımı belirleyebilirsiniz.
NEDEN LAPAROSKOPİK CERRAHİ ?
-
Daha küçük ameliyat izi, daha iyi kozmetik sonuç
-
Dokulara daha az hasar, daha çabuk iyileşme
-
Kameranın büyütmesi nedeniyle organları daha ayrıntılı görebilme
-
Ameliyat sonrası daha az karın içi yapışıklık
-
Ameliyat sonrası daha az ağrı
-
Daha az yara yeri enfeksiyonu
-
Daha kısa hastanede yatış
-
Daha erken günlük aktivitelere dönme

bottom of page