top of page
Ekran Resmi 2024-01-13 21.49.07.png

Safra Kesesi Ameliyatı

     Safra karaciğerde üretilen bir sıvı olup, safra kesesinde depolanır ve yemek sonrası bağırsağa dökülerek yağ ve yağda eriyen vitaminlerin eritilmesinde rol oynar. Karaciğerde günlük 600cc safra üretilir ve safra kanalı aracılığı ile onikiparmak bağırsağına dökülür. Safra kesesi yaşam için vazgeçilmez organlardan değildir. 

       Safra kesesinde çeşitli nedenler ile oluşan taşlar ve safra çamuru safra kesesinin tıkanmasına ve yatarak tedavi gerektirecek derecede iltihaplanmasına neden olabilir. Bu taşların safra yoluna düşmesi durumunda safra kanalı enfeksiyonları ve sarılık tablosu görülebilmektedir. Bu durumda da hastalık çok daha ciddi bir tablo haline gelebilmekte, endoskopik girişimler gerektirmekte ve tedavisi daha uzun sürmektedir.

Safra taşlarının ve belirli boyutun üzerindeki safra kesesi poliplerinin safra kesesi kanseri riskini de artırdığı bilinmektedir. Bu nedenlerden dolayı safra kesesinin alınması gerekebilmektedir. Safra kesesi ameliyatı, safra kesesinin bütünüyle alınmasını içerir ve genellikle laparoskopik (kapalı) yöntem ile uygulanmaktadır. Bu yöntem birkaç küçük delik açılarak kamera ve cerrahi aletlerin yardımı ile uygulanır ve ameliyat sonrası iyileşme dönemi kısalır.

       Safra kesesinin çok iltihaplı olması veya anatomik yapısının farklı olması gibi çeşitli durumlarda safra yollarına zarar vermemek, hastanın güvenliği için açık ameliyat uygulanması gerekebilir. 

           Ameliyat sonrasında safra salgısı bağırsağa ulaşmaya devam eder ve hastanın günlük yaşamını etkileyecek büyük bir değişiklik olmaz. Ameliyat sonrası kısa bir dönem yağlı yiyeceklerin sindirimi etkilenebileceğinden bir süre diyet uygulanması gerekebilir.

         Olağan giden operasyonlardan sonra yatış süresi genellikle 1 gündür. Hasta 2-4 gün sonra günlük yaşamına dönebilir. Dikişler 14.günde alınır. 

Ameliyatta çıkarılan safra kesesi içerisindeki taşlar ile birlikte patoloji laboratuvarına incelenmek üzere gönderilir. Patoloji sonucunun takip edilmesi gerekmektedir.

Ortalama Ameliyat Süresi: 30-45dk

Yatış süresi: 1 gün

İyileşme süresi: 2-4 gün

Belirtilen iyileşme süreci koşulların optimal olduğu yani hastaların çoğunda geçerlidir. Çok sayıda safra kesesi enfeksiyonu geçirmiş, son 1 hafta içerisinde safra kesesi enfeksiyonu geçirmiş, daha önce farklı nedenler ile karın bölgesinden ameliyat olmuş, acil nedenler ile safra kesesi ameliyatı yapılacak hastalar, kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar, anatomik varyasyonu olan hastalarda ameliyatın açık yöntem ile yapılması gerekebilmektedir. Oldukça nadir de olsa ameliyat sırasında gelişebilecek safra yolu yaralanması, iltihaplı safra kesesinin diğer organlara bulaşması, beklenmeyen kanamalar olması gibi durumlarda yatış süresi uzayabilir, ek tedaviler hatta girişimsel işlemler (ameliyat, endoskopi, dren konulması gibi) gerekebilmektedir.

©2023, Op.Dr. Kağan Tümer

bottom of page